Ψωνίστε online!

eshop

ALERT: Σχετικά με τον COVID-19

Περισσότερα
 • Πλύσιμο λαχανικών: Πώς πρέπει να γίνεται;

  Πλύσιμο λαχανικών: Πώς πρέπει να γίνεται;

  Είναι γνωστό σε όλους μας, πως το σωστό πλύσιμο των νωπών λαχανικών και φρούτων είναι άκρως απαραίτητο! Εκτός από τον προφανή λόγο –για την απομάκρυνση της σκόνης και της βρωμιάς που υπάρχει πάνω σε αυτά– τα φύλλα και ο φλοιός τους φιλοξενούν διάφορα βακτήρια, έντομα και άλλες ουσίες.

  Ενας συνήθης τρόπος είναι να μουλιάζουμε για αρκετή ώρα τα λαχανικά σε λεκάνη. Κι όμως, πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί καταστρεπτικός για την απώλεια ορισμένων συστατικών τους, όπως στην περίπτωση του μαρουλιού, ενώ παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος μικρόβια να πάνε σε σημεία που δεν υπήρχαν.

  Καταρχάς, προτού ασχοληθούμε με το πλύσιμο των λαχανικών, πρέπει να πλύνουμε τα χέρια μας πολύ καλά. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε νερό και σαπούνι και τα καθαρίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

  Έπειτα χρειάζεται πολύ καλό πλύσιμο με άφθονο νερό κάτω από τη βρύση. Καθώς ξεπλένουμε τα λαχανικά, με τα χέρια μας τα τρίβουμε απαλά. Με αυτό τον τρόπο και χρησιμοποιώντας απλώς νερό της βρύσης, μπορούμε να απομακρύνουμε πάνω από το 90% των βακτηρίων – ως και το 98%!

  Ωστόσο, αν ακόμα έχουμε κάποιες ανασφάλειες, μπορούμε έπειτα από την παραπάνω διαδικασία να μουλιάσουμε για λίγο τα λαχανικά μας μέσα σε μια λεκάνη με ξίδι. Προσοχή, όμως, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αρκετό ξίδι: μια αναλογία 3 νερό προς 1 ξίδι θεωρείται αποτελεσματική. Στην περίπτωση δε που, αντί για λεκάνη, αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε το νεροχύτη μας, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να είναι πεντακάθαρος, προτού τοποθετήσουμε τα λαχανικά. Επίσης, καλό είναι η θερμοκρασία του νερού να βρίσκεται όσο γίνεται πιο κοντά στη θερμοκρασία του λαχανικού. 5-10 λεπτά μέσα στο μείγμα αρκούν!

  Το όξινο περιβάλλον που δημιουργεί το ξίδι προστατεύει επιπλέον τα λαχανικά από ορισμένους μικροοργανισμούς.

   

  mykonosOnly