• Χριστουγεννιάτικα κουλουράκια

    Χριστουγεννιάτικα κουλουράκια

    Υλικά για τα χριστουγεννιάτικα
    κουλουράκια

    3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    2 κουταλάκια του γλυκού πιπερόριζα σκόνη
    1/4 του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
    1/4 του γλυκού μοσχοκάρυδο σκόνη
    1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
    1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
    1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    6 κουταλάκια του γλυκού ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    1/2 μισό ποτήρι καστανή ζάχαρη
    1 μεγάλο αυγό
    3/4 της κούπας ακατέργαστη μελάσα
    2 κούπες άχνη ζάχαρη
    4 κουταλάκια του γλυκού ασπράδι αυγού σε σκόνη μαρέγκας

     

    Προετοιμασία:

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΓΜΑ:
    Η ζύμη να είναι αρκετά κρύα ώστε να πλαστεί αρκετά λεπτή. Ζυμώστε από το κέντρο προς τα έξω και προσπαθήστε να είναι ομοιόμορφη. Να σταματάτε τη φόρμα από τα κουλουράκια πριν την άκρη της ζύμης. 1 γρήγορη βουτιά της φόρμας από τα κουλουράκια μέσα στο αλεύρι θα βοηθήσει να μην κολλήσει η φόρμα μας.

    1. Σε 1 μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, την πιπερόριζα, τα γαρύφαλλα, το μοσκοκάρυδο, τη σόδα μαγειρικής, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Διαχωρίζουμε. Με το ηλεκτρονικό μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη μέχρι που να γίνει ελαφρύ και απαλό, βάζουμε το αυγό και τη μελάσα, τα χτυπάμε. Με το μίξερ μας στο χαμηλό σταδιακά βάζουμε το αλεύρι και αναμιγνύουμε καλά. Χωρίζουμε τη ζύμη μας στα 2 και τη φτιάχνουμε σε σχήμα πατημένου δίσκου. Τα τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 -3 ώρες.
    2. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά, βάζουμε λαδόκολλα με λίγο αλεύρι και βάζουμε τη ζύμη, αφού την έχουμε πλάσει αρκετά λεπτή και αφού τα έχουμε περάσει από το σχήμα φόρμας (ό,τι σχήμα σας αρέσει, εμείς διαλέξαμε τα ανθρωπάκια). Προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι και τα βάζουμε στο φούρνο 8-10 λεπτά για μαλακά κουλουράκια και 11-12 λεπτά για πιο σκληρά κουλουράκια.
    3. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
    4. Για το γλάσσο, σε 1 μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε την άχνη ζάχαρη με τα ασπράδια αυγών καθώς και 1/4 φλ. νερό (αν χρειαστεί βάζουμε παραπάνω άχνη). Είναι έτοιμη! Τη βάζουμε σε κορνέ και ανάλογα διακοσμούμε τα κουλουράκια μας!

     

    Πηγή: marthastewart.com