Ψωνίστε online!

eshop
  • 10 τρόποι για να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων μας

    10 τρόποι για να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων μας

    Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2020 ο καθένας από εμάς στην Ελλάδα ήταν υπεύθυνος για την παραγωγή 525 κιλών σκουπιδιών – λίγο πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης για το ίδιο έτος (505 κιλά). Το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών αυτών καταλήγουν στις χωματερές, καθώς ένα μικρό μόνο ποσοστό ανακυκλώνεται ή κομποστοποιείται.

    Το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο τον ήδη ταλαιπωρημένο από την ανθρώπινη δραστηριότητα πλανήτη μας.

    Τι μπορούμε να κάνουμε;

    Αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε σε κάποιο βαθμό είναι να μειώσουμε, ο καθένας προσωπικά, την παραγωγή απορριμμάτων στο ίδιο μας το σπίτι. Με μικρή προσπάθεια, σύντομα μπορούμε να δούμε τον όγκο των σκουπιδιών μας να μειώνεται!

    Παρακάτω προτείνουμε κάποιους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν:

    ✅ Θέτουμε στόχους. Υπολογίζουμε πόσες σακούλες σκουπιδιών πετάμε κάθε μήνα και προσπαθούμε σταδιακά να τις ελαττώσουμε.

    ✅ Προτιμούμε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Με 2-3 τσάντες που μπορούμε να έχουμε μόνιμα σε κάποιο σημείο του σπιτιού ή στο αυτοκίνητό μας, διπλωμένες ώστε να μην πιάνουν χώρο, αποφεύγουμε να επιβαρύνουμε περαιτέρω το περιβάλλον.

    ✅ Λέμε όχι στο πλαστικό. Ζούμε σε μια εποχή, όπου υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για πολλά προϊόντα μιας χρήσης – όπως είναι τα πλαστικά ποτήρια. Αναζητούμε και χρησιμοποιούμε σκεύη και εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε για πολλά χρόνια, «γλιτώνοντας» το περιβάλλον από περισσότερα πλαστικά απορρίμματα.

    ✅ Σκεφτόμαστε τι αγοράζουμε. Μήπως η συσκευασία ενός προϊόντος είναι «υπερβολική»; Μήπως είναι κάτι που θα κρατήσει ελάχιστα και μετά θα το πετάξουμε;

    ✅ Επιλέγουμε ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Όταν μια συσκευασία φέρει την ένδειξη της ανακύκλωσης, τη διαχωρίζουμε από τα σκουπίδια και την τοποθετούμε στους αντίστοιχους κάδους.

    ✅ Προτιμούμε τις μεγαλύτερες, «οικογενειακές» συσκευασίες. Αντί να αγοράσουμε δύο ή τρεις μικρές συσκευασίες απορρυπαντικών, είναι καλύτερο για το περιβάλλον να πάρουμε μια μεγαλύτερη, που θα κρατήσει περισσότερο καιρό.

    ✅ Χαρίζουμε ή ανταλλάζουμε παιχνίδια. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι γονείς συχνά συνειδητοποιούν ότι τα παιχνίδια καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο. Δεν είναι κρίμα, όμως, να καταλήξουν στα σκουπίδια; Όσα παιχνίδια μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν, είναι προτιμότερο να τα χαρίσουμε σε άλλους γονείς. Επίσης, η ανταλλαγή παιχνιδιών είναι μια καλή λύση και η πιο φιλική προς το περιβάλλον.

    ✅ Δεν πετάμε τα ρούχα. Αυτά που δεν μας κάνουν πια μπορούμε να τα χαρίσουμε σε κάποιον γνωστό μας. Αν δεν τα θέλει κάποιος, ενημερωνόμαστε για σημεία συλλογής ρούχων από την εκκλησία ή ανθρωπιστικές οργανώσεις. Επικοινωνούμε μαζί τους, μαθαίνουμε για τις ανάγκες που έχουν και τους δίνουμε τα ρούχα, καθαρά. Αυτά που είναι σε κακή κατάσταση ίσως μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ξεσκονόπανα ή πανιά για το καθάρισμα διαφόρων επιφανειών.

    ✅ Ανακυκλώνουμε τις μπαταρίες και τους λαμπτήρες. Ποτέ δεν ρίχνουμε στα σκουπίδια τις συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων. Τα ρίχνουμε στις ειδικές στήλες ή σημεία ανακύκλωσης. Επίσης, προτιμούμε να χρησιμοποιούμε λάμπες LED που δαπανούν λιγότερο ρεύμα.

    ✅ Χρησιμοποιούμε κάδο κομποστοποίησης. Με έναν κάδο κομποστοποίησης μπορούμε να μετατρέψουμε τα οργανικά μας σκουπίδια – όπως κελύφη αυγών, φακελάκια τσαγιού, φλούδες λαχανικών, φλούδες μπανάνας ή χαλασμένα τρόφιμα– σε φρέσκο λίπασμα. Οι συσκευές αυτές έχουν ειδικό φίλτρο που προστατεύει από δυσάρεστες οσμές, μπορούμε όμως να τον έχουμε και εκτός σπιτιού, στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας.

    Ας κάνουμε όλοι ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να συμβάλλουμε στην προστασία της χλωρίδας, της πανίδας, των οικοσυστημάτων, του πλανήτη μας. Κάθε προσπάθεια έχει την αξία της!

     

    mykonosOnly
    × espa