Ψωνίστε online!

eshop
  • Το μαγιάτικο λαρδί

    Το μαγιάτικο λαρδί

    Υλικά

    2 χαράματα λαρδί
    πατατόφυλλα*
    2-3 κάρωνες**
    2-3 κλωναράκια μάραθο
    λίγα λάχανα
    2-3 κρεμμυδόφυλλα πράσινα
    ραπανίδες
    μαρουλόφυλλα
    3-4 κολοκυθάκια
    3-4 πατάτες
    2-3 κλωνάρια σέλινο
    χυμό λεμονιού

    Εκτέλεση:
    Το λαρδί πριν μαγειρευτεί θέλει καλό ξαρμύρισμα, δεδομένου ότι διατηρείται παστό. Για το λόγο αυτόν το βάζουμε σε λεκάνη με νερό για λίγες ώρες και το αλλάζουμε δύο με τρεις φορές. Πλένουμε πολύ καλά και χοντροκόβουμε τα χορταρικά. Δε δίνουμε ακριβείς ποσότητες, μιας και ποτέ δεν μπορεί να είναι σταθερή η αναλογία και η ποσότητα που χρησιμοποιεί ο καθένας. Ας δουλέψει ελεύθερα το κριτήριο της γεύσης και των προτιμήσεων του καθενός, σε μία συνολική ποσότητα χορταρικών γύρω στο ενάμισι κιλό.
    Καθαρίζουμε τις πατάτες. Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα και βράζουμε το λάδι μαζί με το μάραθο. Προσθέτουμε και τις πατάτες ολόκληρες. Σε περίπου 15 λεπτά, που είναι μισογινωμένο και μπήζεται το πιρούνι, βγάζουμε το λαρδί και προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τα κολοκυθάκια.
    Μόλις είναι έτοιμο τοποθετούμε τα λαχανικά και τα χόρτα σε πιατέλα με το λαρδί κομμένο σε μικρότερα κομμάτια και σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι.

    * Εδώ εννοείται τα πράσινα φύλλα του φυτού. Σημειωτέον ότι πρόκειται για κλασική περίπτωση συνταγής που «καθαρίζει» τον κήπο.
    ** Κάρωνας ή Κάρλος: το σκληρό και φαλλόσχημο στέλεχος, που κρατά το άνθος του πράσινου κρεμμυδιού (χρησιμοποιείται πριν ανθίσει).

     

    Από τον Δημήτρη Ρουσουνέλο, Μυκονιάτικη Μαγειρική, Ψηφίδες Πολιτισμού

    mykonosOnly
    × espa