Ψωνίστε online!

eshop
  • Φακές: 9+1 οφέλη μιας εξαιρετικής τροφής!

    Φακές: 9+1 οφέλη μιας εξαιρετικής τροφής!
    Οι φακές είναι μια εξαιρετικά υγιεινή τροφή που καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια από τον άνθρωπο και έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου, από τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή ως την Ινδία και τη Λατινική Αμερική. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι φακές θεωρούνται υγιεινές. Ας δούμε κάποιους από τους σημαντικότερους!

    1. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες
    Οι φακές είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, καθώς περιέχουν περίπου 9 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια. Αυτό τις καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεϊνών στη διατροφή τους.

    2. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος
    Οι φακές είναι χαμηλές σε λίπος και αντίθετα πλούσιες σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα.

    3. Βοηθούν στην πέψη
    Η υψηλή περιεκτικότητα που έχουν οι φακές σε φυτικές ίνες βοηθάει ώστε να διατηρείται υγιές το πεπτικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και προάγει την τακτική κίνηση του εντέρου.

    4. Συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς
    Οι φακές είναι πηγή θρεπτικών συστατικών που προωθούν την υγεία της καρδιάς. Η πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Επιπλέον, καθώς περιέχουν πρωτεΐνη, αποτελούν καλό υποκατάστατο του κρέατος στα γεύματα. Η αντικατάσταση του κρέατος στη διατροφή με μια τροφή όπως οι φακές μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τέλος, μελέτες έχουν δείξει ότι το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο που περιέχονται στις φακές μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση με φυσικό τρόπο.

    5. Προσφέρουν σίδηρο και βοηθούν στην αντιμετώπιση της κόπωσης
    Η έλλειψη σιδήρου είναι μια κοινή αιτία κόπωσης. Η ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου μέσω της διατροφής μπορεί να επηρεάσει το πόσο αποτελεσματικά το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια. Οι φακές είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή σιδήρου – ιδίως ο συνδυασμός με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή και οι πιπεριές, βελτιώνει την απορρόφησή του.

    6. Βοηθούν στην απώλεια βάρους
    Καθώς είναι χαμηλές σε θερμίδες, οι φακές αποτελούν καλή επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος χωρίς να στερηθούν θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, καθώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, μπορούμε να τις καταναλώσουμε άφοβα. Τέλος, οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στην αύξηση του αισθήματος πληρότητας και στη μείωση της όρεξης.

    7. Μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
    Οι φακές περιέχουν υδατάνθρακες που απορροφώνται με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τους απλούς υδατάνθρακες. Έτσι ενισχύεται η μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια, ενώ συγχρόνως μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη.

    8. Συμβάλλουν στην αύξηση της μυϊκής μάζας
    Οι φακές περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, που βοηθά στην ανάκτηση της μυϊκής μάζας έπειτα από έντονη φυσική δραστηριότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που αθλητές και λάτρεις της γυμναστικής εντάσσουν τις φακές στο διαιτολόγιό τους. Άλλωστε, η βραδύτερη απορρόφηση των υδατανθράκων αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και ενισχύει την απόδοση.

    9. Βοηθούν στην αντιμετώπιση της αναιμίας
    Οι φακές μας προσφέρουν σημαντική ποσότητα σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Τα στοιχεία αυτά βοηθούν τους ανθρώπους που υποφέρουν από αναιμία, να ανακτήσουν πλήρως την υγεία τους. Επιπλέον, αυτά τα μέταλλα παίζουν ρόλο στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που μειώνονται στην περίπτωση της αναιμίας.

    10. Προστατεύουν το νευρικό σύστημα
    Οι υψηλές συγκεντρώσεις συμπλέγματος βιταμινών Β στις φακές, τονώνουν τις νευρικές συνάψεις, προστατεύοντάς τες από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.


    Αυτοί είναι κάποια από τα πολλά οφέλη που μας προσφέρουν οι φακές! Τι περιμένεις, λοιπόν; Καιρός να τις εντάξεις «για τα καλά» στη διατροφή σου και να ενισχύσεις τον οργανισμό σου με έναν πολύ υγιεινό και νόστιμο τρόπο!

     

     

    mykonosOnly
    × espa