Ψωνίστε online!

eshop
  • Φθινόπωρο: Η εποχή των ξηρών καρπών!

    Φθινόπωρο: Η εποχή των ξηρών καρπών!

    Έφτασε το φθινόπωρο! Μια εποχή ανασύνταξης ενόψει του χειμώνα, αλλά και παραγωγικότητας. Είναι ο καιρός της συγκομιδής των φθινοπωρινών καρπών, ανάμεσα στους οποίους εξέχουσα θέση κατέχουν οι λεγόμενοι «ξηροί καρποί».

    Οι ξηροί καρποί αποτελούν σημαντικό μέρος μια καλής, ισορροπημένης διατροφής, καθώς εκτός από νοστιμιά διαθέτουν και υψηλή διατροφική αξία, προσφέροντάς μας καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και ενέργεια.

    Τα καρύδια, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι οι πιο γνωστοί καρποί της εποχής! Ας δούμε με ποιον τρόπο κάνουν καλό στην υγεία μας:

    • Τα καρύδια περιέχουν Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα και βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, οι περισσότεροι από τους οποίους αποτελούνται από φυτικές ίνες. Χάρη στο συνδυασμό καλών λιπαρών, πρωτεϊνών και φυτικών ινών, αυξάνουν το αίσθημα της πληρότητας και του κορεσμού, κάτι που τα καθιστά ένα εξαιρετικό και πολύ υγιεινό σνακ! Μπορούμε να τα καταναλώσουμε ως έχουν, να τα προσθέσουμε σε σαλάτες, σε πρωινό με δημητριακά ή σε γιαούρτι με μέλι.
    • Τα αμύγδαλα είναι μεν υψηλής θερμιδικής αξίας –καθώς μια χούφτα δίνει 165 θερμίδες– αλλά η κατανάλωσή τους ενισχύει τον οργανισμό μας με καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και βιταμίνη Ε. Τα αμύγδαλα μειώνουν τα επίπεδα της λεγόμενης «κακής» χοληστερίνης (LDL), που θεωρείται υπεύθυνη για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την «καλή» χοληστερίνη (HDL). Η καθημερινή κατανάλωση 15-20 αμυγδάλων ως σνακ, σκέτα ή σε συνδυασμό με γιαούρτι ή σαλάτα είναι μια εξαιρετική ιδέα!
    • Τα φουντούκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, καλά λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα. Μας προσφέρουν βιταμίνες Ε και Β1, μαγνήσιο, χαλκό και μαγγάνιο, καθώς επίσης σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή Ω-6 και Ω-9 λιπαρών οξέων. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, η τακτική κατανάλωση φουντουκιών μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, να μειώσει την ολική και την LDL χοληστερόλη, καθώς και να ομαλοποιήσει την αρτηριακή πίεση.
    • Τα φιστίκια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Βέβαια, επειδή περιέχουν αρκετές θερμίδες (μια χούφτα ανάλατων «κελυφωτών», όπως τα φιστίκια Αιγίνης, δίνει περίπου 120-160 θερμίδες), η κατανάλωσή τους χρειάζεται μέτρο. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η ένταξη φιστικιών στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

    Χρειάζεται να πούμε περισσότερα; Βάλε σήμερα κιόλας τους ξηρούς καρπούς στην καθημερινότητά σου – ιδίως τώρα που βρίσκονται στην καλύτερη εποχή τους και είναι ολόφρεσκοι! Σε περιμένουμε στα Flora Super Markets!

     

     

    mykonosOnly
    × espa