Ψωνίστε online!

eshop
 • Λίγα αμύγδαλα καθημερινά εμπλουτίζουν τη διατροφή μας

  Λίγα αμύγδαλα καθημερινά εμπλουτίζουν τη διατροφή μας

  Η κατανάλωση μιας μέτριας ποσότητας αμυγδάλων καθημερινά μπορεί να εμπλουτίσει τη διατροφή ενηλίκων και παιδιών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

  “Τα αμύγδαλα είναι μια καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών, καλών λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε και μαγνησίου”, εξηγεί η Alyssa Burns, διδακτορική φοιτήτρια, που διεξήγαγε τη μελέτη ως μέρος των μεταπτυχιακών εργασιών της.

  Στην ομάδα μελέτης περιλαμβάνεται επίσης ο Δρ. Volker Mai, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας. Το εργαστήριο του Δρ Mai μελέτησε το DNA των συμμετεχόντων προκειμένου να ερευνήσει την επίδραση της κατανάλωσης αμυγδάλων στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου.

  Για τη μελέτη αυτή που διήρκεσε 14 εβδομάδες, και η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Research, οι επιστήμονες έδιναν αμύγδαλα καθημερινά σε 29 ζεύγη γονέα-παιδιού. Οι περισσότεροι από τους ενήλικες ήταν μητέρες με μέσο όρο ηλικίας τα 35 χρόνια, ενώ τα παιδιά τους ήταν μεταξύ 3 και 6 ετών. Τα παιδιά ενθαρρύνονταν να καταναλώνουν μια μικρή ποσότητα (περίπου 14 γρ.) βούτυρου αμυγδάλου καθημερινά, ενώ στους γονείς δίνονταν μερικά αμύγδαλα την ημέρα (42-43 γρ.).

  Οι ερευνητές στήριξαν τα συμπεράσματά τους στη βαθμολογία των συμμετεχόντων στον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής (Healthy Eating Index), ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ποιότητας διατροφής.

  Όταν οι γονείς και τα παιδιά έτρωγαν αμύγδαλα, ο Δείκτης αυξήθηκε για τροφές με πλήρεις πρωτεΐνες, πρωτεΐνες θαλασσινών, φυτικές πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα, είπε η κα Burns, ενώ κατανάλωναν λιγότερες “κενές θερμίδες” – δηλαδή θερμίδες από τρόφιμα που παρέχουν θερμιδική ενέργεια, αλλά πολύ χαμηλή διατροφική αξία.. Οι γονείς επίσης μείωσαν την πρόσληψη νατρίου. Οι γονείς και τα παιδιά κατανάλωναν περισσότερη βιταμίνη Ε και μαγνήσιο όταν έτρωγαν τα αμύγδαλα, συμπλήρωσε.

  Η ανάλυση της μικροχλωρίδας του εντέρου έδειξε κάποιες ενδιαφέρουσες διαφορές μεταξύ γονέων και παιδιών, δήλωσε ο Δρ Mai.

  “Περισσότερες αλλαγές στη μικροχλωρίδα παρατηρήθηκαν στα παιδιά σε σύγκριση με τους γονείς τους, υποδεικνύοντας ότι η αύξηση της κατανάλωσης αμυγδάλων μπορεί να επηρεάζει περισσότερο τη μικροχλωρίδα στα παιδιά”, είπε.

  πηγή: aspph.org

  mykonosOnly
  × espa