Ψωνίστε online!

eshop
 • 46 ξεχωριστά κρασιά που θα βρεις στην κάβα μας

  46 ξεχωριστά κρασιά που θα βρεις στην κάβα μας
  Στην κάβα μας 84600 Mykonos, οι λάτρεις του κρασιού θα ανακαλύψουν μια τεράστια, εκπληκτική συλλογή από ετικέτες, που σίγουρα θα εντυπωσιάσει και τον πιο απαιτητικό οινόφιλο! Εμείς σας παρουσιάζουμε μια λίστα με κάποια από τα εκλεκτότερα κρασιά της συλλογής μας.

  1) Château Lafite Rothschild 1er Grand Cru Classé

  Όταν πρωτοέγινε η κατάταξη των grands crus classes του Médoc to 1855, υπήρχαν μόνο τέσσερα “πρώτα” : Lafite, Latour, Margaux και Haut Brion. Αυτό που αρκετοί αποσιωπούν είναι πως υπήρχε κατάταξη και μέσα σε κάθε κατηγορία, με το Lafite να αναφέρεται στην κορυφή της λίστας. Ακόμα και τώρα, για πολλούς το Lafite Rothschild εξακολουθεί να είναι το πρώτο των πρώτων. Δεν έχουμε λόγους να το αμφισβητήσουμε, μόνον λόγους να ελπίζουμε σε μεγαλύτερη εμπειρία στην κατανάλωση φιαλών του Lafite.

  2) Château Mouton Rothschild 1er Grand Cru Classé

  Ακόμα και αν το κρασί δεν ήταν καλό (που είναι εξαιρετικό), το Mouton Rothschild θα έπρεπε να έχει μια θέση στο πάνθεον των κρασιών τουλάχιστον για δύο λόγους: Η ετικέτα του είναι με διαφορά η πιο κοπιαρισμένη στην οινική ιστορία, αφού χιλιάδες παραγωγοί άρχισαν να κυκλοφορούν κρασιά με έναν πίνακα ζωγραφικής να καλύπτει μεγάλο μέρος των ετικετών τους. Ο δεύτερος λόγος είναι εξίσου αξιοσημείωτος: το Mouton Rothschild είναι το μοναδικό château που άλλαξε κατηγορία στην κατάταξη του 1855 και, από δεύτερο τότε, έγινε πρώτο. Το να το δοκιμάσετε είναι μια εμπειρία που κάποια στιγμή πρέπει να επιτρέψετε στον εαυτό σας.

  3) Château Haut-Brion 1er Grand Cru Classé

  Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Το Château Haut-Brion είναι το πιο εγκεφαλικό κρασί που υπάρχει στο Bordeaux, με έναν αιθέριο χαρακτήρα που μπορεί να μην γοητεύει τους οπαδούς του εύκολου και του φανερού, αλλά συναρπάζει τους γνώστες. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το Haut-Brion είναι ένας οινικός ύμνος στην τέχνη του υπαινιγμού – μια τέχνη που χάνεται στις μέρες μας.

  4) Château La Mission Haut-Brion Grand Cru Blanc

  Ένα από τα καλύτερα ξηρά λευκά κρασιά της Γαλλίας, αν και δεν υπάρχουν πολλά να κοντράρουν, ακόμα και από άλλες χώρες. Αυτό είναι σχετικά πρόσφατα αποκτημένο λευκό αδερφάκι του ερυθρού La Mission Haut Brion, μιας και μέχρι το 2008 εμφιαλώνονταν ως Laville Haut Brion. Η ποσότητα και το μεγαλείο είναι ακριβώς αυτή που θα περιμέναμε από οτιδήποτε κυκλοφορεί από αυτόν τον υπέροχο οίκο. Εδώ την πρωτοκαθεδρία την έχει ξεκάθαρα το Semillon, με ποσοστά πάνω του 75% τις πιο πολλές φορές η ωρίμανση γίνεται σε 100% καινούργιο βαρέλι, αλλά δεν θα το καταλαβαίνατε αν δεν σας το λέγαμε. Το La Mission Haut Brion Blanc, σε έναν ιδανικό κόσμο, θα το πίναμε με τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια στην πλάτη του.

  5) Château Cheval Blanc 1er Grand Cru Classé A

  Μαζί με το Château Lafleur, είναι από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο που γίνονται κυρίως από Cabernet Franc. Το Cheval Blanc, εδώ και αρκετά χρόνια, ανήκει στον κολοσσό πολυτελείας των καιρών μας, Louis Vuitton Moet Hennessy. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και ακριβοδίκαιοι, ένα τέτοιο chânteau, σήμερα, δύσκολα θα μπορούσε να είναι σε καλύτερα χέρια.

  6) Château Margaux 1er Grand Cru Classé

  Εμείς οι Έλληνες θα πρέπει να νιώθουμε πολύ υπερήφανοι για το Classé Château Margaux, αφού η Ελληνίδα ιδιοκτήτριά του, Κορίνα Μεντζελοπούλου, το πήρε από τα ποιοτικά τάρταρα της δεκαετίας του 1970 και το ανύψωσε στην κορυφή. Για κάποιους το Château Margaux αυτήν την στιγμή είναι ένα από τα τρία καλύτερα ερυθρά κρασιά του Bordeaux. Εμείς χωρίς να προσπαθούμε να σας πείσουμε για την αντικειμενικότητά μας, συμφωνούμε. Το πάντρεμα Cabernet Sauvignon με Merlot, σε μία συσκευασία ονείρου. Θα ήταν κρίμα να μην το πιείτε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας.

  7) Pavillon Blanc du Château Margaux

  Ένας ύμνος για το Sauvignon Blanc και μάλλον το καλύτερο ξηρό λευκό κρασί που βγαίνει στο Bordeaux και δεν παράγεται στην περιοχή του Pessac Leognan. Από το 2000 και μετά το στυλ του κρασιού έχει ανεβάσει οκτάνια και πολλές φορές αγγίζει το 15% αλκοόλ! Φυσικά, για την ποιότητα δεν έχουμε να πούμε κάτι, αφού το Château Margaux ποτέ δεν θα καταδεχόταν να βάλει το όνομά του σε κάτι που δεν θα ήταν τουλάχιστον θεϊκό.

  8) Château Lafleur

  Αμπελώνας με φυτά ηλικίας μέχρι και 50 ετών. Μισό-μισό Cabernet Franc και Merlot. Πυκνότητα φύτευσης 600 φυτά το στρέμμα, που δίνουν λιγότερο από 300 κιλά σταφύλι. Μια βαθιά βουργουνδέζικη άποψη για το κρασί και είναι ένα “εξωτικό κρασί” όπως έχει πει η Jancis Robinson MW. Αλλά καλύτερα είναι να μιλήσει ο ιδιοκτήτης Jacques Guinaudeau. Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτε. Το Lafleur είναι μία εξαίρεση. Το Lafleur είναι ο εαυτός του.

  9) Château Latour 1er Grand Cru Classé

  Ένα από τα πιο ιστορικά κρασιά του κόσμου και ένα από τα καλύτερα κρασιά που μπορείτε να αγοράσετε. Το να πούμε το Latour είναι ένα από τα Premier Food Cru Classe του Medoc σχεδόν του αφαιρεί την αίγλη – το Latour είναι πολλά παραπάνω πράγματα. Αρκετα σκληρό, σχεδόν μονολιθικό, αυστηρό, που χαρίζεται μόνο σε όσους ξέρουν να εκτιμούν τον χαρακτήρα του και την αρμόζουσα υπομονή. Που έχουν και την οικονομική δυνατότητα επίσης.

  10) Clos De Tart

  Το Clos De Tart δεν είναι κρασί της Βουργουνδίας όπως όλα τα άλλα. Το Clos De Tart είναι ταυτόχρονα αμπέλι που έχει καταταχθεί ως Grand Cru, αλλά και μονοπώλιο που ανήκει εξ ολοκλήρου στο Domaine du Clos de Tart. Μιλάμε για ένα από αμπέλι-κτήμα-οινοποιείο που έχει τα ίδια σύνορα από το 1411, έτος ίδρυσής του, και το οποίο άλλαξε τέσσερις μόνον ιδιοκτήτες από τότε. Μιλάμε για έναν μύθο. Αν και το Clos De Tart είναι το μεγαλύτερο μονομπλόκ Grand Cru στην περιοχή (περίπου 75 στρέμματα), είναι ένα από τα πιο σπάνια κρασιά στον πλανήτη. Οι ελάχιστες φιάλες που παράγονται δεν αρκούν να καλύψουν ούτε ένα μικρό ποσοστό των οπαδών του κρασιού που αντέχουν να αγοράσουν (μιας και υπάρχουν πολλοί περισσότεροι οπαδοί που μπορούν μόνον να ονειρεύονται μια γουλιά του).

  11) Comte Georges de Vogüé

  Ένα από τα κορυφαία Grand Cru της Βουργουνδίας και σίγουρα ένα από τα πιο γνωστά αμπελοτοπία στον κόσμο. Ο Vogue είναι ο πιο σημαντικός παραγωγός του Musigny, αφού παράγει την καλύτερη έκφρασή του και κατέχει πάνω από το 50% αυτής της ονομασίας προέλευσης. Αξίζει να σημειωθεί πως το κρασί αυτό είναι και μια επιλογή σταφυλιών του Musigny, από τα Vieilles Vignes, δηλαδή μόνο από τα αμπέλια με ηλικία άνω των 20 ετών.

  12) Comte Georges de Vogüé Bonnes-Mares

  Το Bonnes-Mares είναι ένα από τα δύο Grand Cru του Vogüé. Αν και είναι (ελαφρώς) φθηνότερο από το Musigny, δεδομένου ότι η συνύπαρξη των λέξεων “φθηνός” και “Vogüé” είναι δύσκολη, το Bonnes-Mares είναι το ίδιο συγκλονιστικό. Ένταση καθαρότατου Pirot Noir φρούτου, βελούδινες ταινίες, υπέροχο παιχνίδισμα μεταξύ δύναμης και φινέτσας.

  13) Jean Chartron Chevalier Montrachet Grand Cru Clos des Chevaliers

  Ένα Grand Cru για τους πού ενημερωμένους Βουργουνδο-φίλους και το τρίτο μικρότερο σε έκταση Grand Cru στο χωριό του Puligny. Πολύ ορυκτό στυλ, με στόμα που φέρνει στο μυαλό Gr. Cru Chablis, αλλά με λιπαρότητα και πολυδιάστατο φρούτο στο στόμα. Αν θέλετε να επενδύσετε σε μια μεγάλη λευκή Βουργουνδία που να μπορεί να δώσει δυνατές συγκινήσεις για δύο δεκαετίες, τότε εδώ είναι το κρασί για εσάς.

  14) Château Pichon-Longueville Comtesse de Lalande 2ème Grand Cru Classé

  Όταν έγινε γνωστό πως η Σαμπάνια Louis Roederer αγόρασε το συγκεκριμένο château, οι οινοφίλοι ξέσπασαν σε ζητωκραυγές – το εξαιρετικό θα γινόταν στα χέρια της οικογένειας Rouzaud ακόμα καλύτερο! Πολύ, άνω του 60% Cabernet Sauvignon στα τελικά χαρμάνια και αρκετό Merlot, σχεδόν 35%, για να μας δώσουν ένα Pauillac βγαλμένο από τα όνειρά μας, ειδικά αν το περιμένουμε 10-15 χρόνάκια μετά τον τρύγο. Επίσης, έχουμε την εντύπωση πως τα καλύτερα δεν τα έχουμε δει ακόμα.

  15) Château d’ Yquem 1er Grand Cru Classé Supérieur

  Δεν υπάρχει κάτι που να γράψει κανείς για το Yquem και να μην έχει γραφεί από άλλους, αλλού. Το ένα και μοναδικό château στο Bordeaux, το οποίο στην κατάταξη του 1855 θεωρήθηκε ότι αν ήταν απλά πρώτο μάλλον θα αδικείτο και έτσι του δόθηκε μια ξεχωριστή υπερ-κατηγορία, το 1er Grand Cru Classé Supérieur. Μπορείτε να καταλάβετε την υπέροχη του Yquem μόνον επισκεπτόμενοι την περιοχή: το château αυτό στέκει μόνο του, στο υψηλότερο σημείο του λόφου, ατενίζοντας πιο χαμηλά τους… υποτελείς του.

  16) Y Château d’ Yquem Blanc

  Το Y του Château d’ Yquem, που προφέρεται Η Γκρεκ, είναι το σπάνιο ξηρό κρασί που βγαίνει από το Château d’ Yquem. Αν και κυκλοφορεί σαν ετικέτα εδώ και πολλές δεκαετίες, από το 2008 και μετά η LVMH, ο ιδιοκτήτης του Yquem, θέλει να δώσει μεγάλη έμφαση στο κρασί αυτό – τόσο έμφαση που δημιούργησε ένα ξεχωριστό κελάρι για την οινοποίησή του. Το Y είναι ένα κρασί που κοιτά στα μάτια τα τεράστια (και τώρα πια πολύ πιο ακριβά) λευκά Pessac Leognan.

  17) Château La Fleur-Pétrus

  Για πολλούς (και για τους άσχετους), το μικρό αδερφάκι του Pétrus. Για τους γνώστες, ένα κρασί υπέροχο όσο και ξεχωριστό. Ένα μαγευτικά βελούδινο και πολύπλοκο σύνολο, χωρίς ραφές και χωρίς γωνίες. Η μεγάλη αλλαγή εδώ έγινε το 1994, όταν ένα κομμάτι αμπελώνα με γέρικα φυτά Cabernet Franc εδώ έγινε το Château Le Gay πέρασε στην ιδιοκτησία του La Fleur-Pétrus και του έδωσαν μια άλλη διάσταση. Από τότε, κάθε νέα εσοδεία κάνει το χαμόγελό μας όλο και πιο πλατύ.

  18) Château Trotanoy

  Το μοναδικό château του Pomerol που μπορεί να σταθεί άνετα δίπλα στο Pétrus και Lafleur. Το Château Trotanoy  έχει ένα από τα πιο πολύπλοκα εδάφη του Pomerol και ο Christian Moueix δηλώνει πως για αυτόν τον λόγο το κρασί είναι πάντα τόσο πολύπλοκο. Μόνο το 10% Cabernet Franc , με το υπόλοιπο να είναι Merlot, ενώ η απίστευτη λεπτομέρεια στο αμπέλι και στο κελάρι και η σπάνια αισθητική του Christian Moueix χαρίζουν απλόχερα το ίδιο συγκινήσεις.

  19) Château Léoville Las Cases 2éme Grand Cru Classé

  Κάθε εσοδεία, εδώ και περίπου έναν αιώνα, το Léoville Las Cases παράγει κρασιά που μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον μυθικά. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως αυτό είναι ένα château που θα έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να έχει αναβαθμιστεί σε Premier Grand Cru Classé. Ίσως, όμως, τα πράγματα να μην είναι τόσο άσχημα για εμάς, αφού έτσι μπορούμε ακόμα να το αγοράζουμε!

  20) Domain Pegau Chateauneuf-du-Pape Cuvée Da Capo Rouge

  Υπάρχουν ελάχιστα Chateauneuf-du-Pape που μπορούν να κοιτάξουν το da Capo στα μάτια. Είναι ένα κρασί που παράγεται μόνο στις υπέροχες χρονιές, που συνήθως είναι τρεις ανά δεκαετία. Στην πρώτη ύλη χρησιμοποιείται το σταφύλι τριών μαγευτικών micro-αμπελοτοπίων που βρίσκονται μέσα στο cru του Le Crau, ενώ η συνολική παραγωγή είναι μόνο ένα μεγάλο, παλιό βαρέλι. Μια από τις πιο σπάνιες φιάλες στον κόσμο και σίγουρα ένα από τα καλύτερα κρασιά που μπορείτε να βρείτε, αν μπορείτε να βρείτε.

  21) Château Grillet

  Το Château Grillet (Σατώ Γκριγιέ) είναι μια πριβέ ονομασία προέλευσης, μέσα στην ονομασία προέλευσης Condieu. Μόνο και μόνο αυτό το γεγονός πρέπει να μας υποψιάζει για κάτι εξαιρετικό, αφού τα ελάχιστα, υπόλοιπα micro-appellation της Γαλλίας ακούν σε ονόματα όπως Romanee Conti, Clos de Tart, κλπ. Το Château Grillet ήταν ήδη γνωστό από το 1830, απέκτησε την δικιά του ονομασία προέλευσης το 1936 και το 2011 το αγόρασε ο Francois Pinault. Μόλις 38 στρέμματα, στημένα σε 87 συγκλονιστικές πεζούλες, που παράγουν λιγότερο από 5000 φιάλες τον χρόνο. Το Château Grillet πρέπει να είναι 100 Viognier, όπως και το Condrieu, αλλά και το στυλ είναι πολύ πιο μαζεμένο, λιγότερο εξωτικό και αρωματικό, αλλά με μεγάλη δυνατότητα εξέλιξης στον χρόνο, που αρκετές φορές ξεπερνά τα 10 χρόνια. Ένα σπάνιο κρασί από κάθε πλευρά του.

  22) Sérafin Chambolle Musigny Premier Cru Les Baudes

  Το πιο εξωτικό από όλα τα κρασιά του Sérafin και το μοναδικό που φτιάχνει στην διπλανή ονομασία προέλευσής του, το Chambolle-Musigny. Το Les Baudes είναι ένα Premier Cru, ακριβώς κάτω από το Grand Cru του Bonnes-Mares και συγγενεύει με αυτό σε στυλ, όσον αφορά τα πραγματικά εξωπραγματικά αρωματικά πυροτεχνήματα. Παλαιωμένο για 14 μήνες σε 100% καινούργιο γαλλικό δρύινο βαρέλι, μπορεί να παλαιώσει τουλάχιστον για 20 χρόνια.

  23) Harlan Estate

  Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να αντιπαθεί κάποιος το Harlan Estate. «Γιατί να κοστίζει τόσο ένα κρασί;», «Οι Μπορντωλέζοι ξέρεις πόσες δεκαετίες χρειάστηκαν για να φτάσουν μια φιάλη τους σε τέτοιες τιμές;». Όλα αυτά είναι κατανοητά. Από την άλλη, ο κύριος λόγος για να ερωτευθεί κάποιος παράφορα το Harlan, είναι το να το δοκιμάσει ή ακόμα καλύτερα να το πιει – δυστυχώς, για τους λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε! Ο Bill Harlan, τώρα πια μαζί με το γιο του Will, είναι μια ιδιοφυΐα. Χωρίς να κάνει τίποτε διαφορετικό στο αμπέλι, εκτός από το ότι άφησε την πεδιάδα και πήγε στις πλαγιές, ή κάτι καινοτόμο στο κελάρι, τα έκανε όλα όπως και άλλοι αλλά με απίστευτη έμφαση στην λεπτομέρεια, για να δημιουργήσει ένα πραγματικό Grand Cru της Napa Valley, έναν μοντέρνο οινικό μύθο.

  24) Palacios | Alvaro Priorat L’  Ermita

  Ένα κρασί που τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά συχνά για τους λάθος λόγους. Μπορεί το L’ Ermita να είναι ένα από τα πιο ακριβά κρασιά στον κόσμο, και πολλές χρονιές το πιο ακριβό της Ισπανίας, αλλά μόνο μια φωτογραφία του αμπελοτοπίου που το δημιουργεί αξίζει για να καταλάβει κάποιος την ποιότητα, τον χαρακτήρα, αλλά και την τιμή που ζητά ο Palacios για αυτό το κρασί. Ένα μόνο αμπελοτεμάχιο 14 στρεμμάτων, με σχεδόν κάθετη κλίση, φυτεμένο το 1930 και το 1908. Ένα στρέμμα του L’ Ermita μας δίνει λίγο παραπάνω από 120 φιάλες, που σημαίνει μια φιάλη ανά οκτώ τετραγωνικά μέτρα (ή αν θέλετε ένα ποτήρι ανά τετραγωνικό). Η Garnacha στο απόλυτο απόγειό της.

  25) Masseto

  Μάλλον το καλύτερο Merlot της Ιταλίας και σίγουρα το πιο ακριβό, αφού την τιμή του φτάνουν ελάχιστα Pomerol. Ένα κρασί που ξεκίνησε την ζωή του σε ένα ιδιαίτερο cuvee της Ornellaia των Frescobaldi, αλλά εξελίχθηκε σε ένα ξεχωριστό αμπέλι, ξεχωριστό οινοποιείο και, φυσικά, σε ένα πολύ ξεχωριστό κρασί. Η θελκτικότητα του Merlot συναντά την δυναμική φινέτσα της Τοσκάνης. Το Masseto είναι ένας από τους λόγους που κάθε άνθρωπος που αντέχει οικονομικά θα έπρεπε να νιώθει χαρούμενος.

  26) Henschke Hill Of Grace

  Του Hill of Grace θα του άξιζε ολόκληρο βιβλίο. Ο λόγος παρατίθεται μέσα από τα λόγια του οινοκριτικού Oz Clarke: “Το αποκαλούν ‘παππούδες’ γιατί είναι τα πρώτα αμπέλια που φύτεψε ο προ-προ-πάππους Stephen γύρω στο 1850, με φυτά που προέρχονταν από το Hermitage του Ροδανού… Σε λίγες δεκαετίες η φυλλοξήρα θα άρχιζε την καταστροφική της πορεία στην Ευρώπη. Οι αμπελώνες του Ροδανού αφανίστηκαν, μαζί με τους υπόλοιπους της Γαλλίας. Η συγγένεια με την Αρχαιότητα φάνηκε να χάνεται για πάντα. Όχι ακριβώς: σε έναν μικρό λόφο της Barossa, αυτή η ιστορική φλέβα εξακολουθεί να κυλά. Η Νότια Αυστραλία ποτέ δεν είχε φυλλοξηρά. Αυτοί οι Μαθουσάλες στο Hill of Grace των Henschke είναι οι μοναδικοί απευθείας απόγονοι των αμπελιών που φύτεψαν οι Ρωμαίοι στον λόφο Hermitage. Αυτά τα αρχαία αμπέλια δεν θα μπορούσαν να είναι σήμερα σε καλύτερα χρόνια….”

  27) Dominus

  Το 1983, ο Christian Moueix, ανήσυχο πνεύμα απ’ την φύση του, αποφασίζει να δείξει ότι η Napa Valley είναι ένας τόπος που μπορεί να δώσει μεγάλα κρασιά. Αγόρασε, λοιπόν, το 50% του Dominus, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα δεν τον ικανοποίησαν. Έτσι, αγόρασε το υπόλοιπο 50% του Κτήματος. Έκανε αλλαγές στα αμπέλια, αλλά δημιούργησε και καινούργιο οινοποιείο – ένα υπέροχο κομψοτέχνημα!!! Αυτή την στιγμή, το Dominus έχει έρθει στιλιστικά πολύ κοντά στα καλύτερα Pomerol – αρκεί να δείτε τις ετικέτες του Lafleur και του Dominus…

  28) Ulysses

  Το 1983, ο Christian Moueix αποφάσισε να επενδύσει εκτός της Δεξιάς Όχθης του Bordeaux, στην Napa Valley της Καλιφόρνιας, και να δημιουργήσει το Dominus. Τότε, έχοντας δει τα αμπέλια, είχε πει ότι θα χρειαστεί τριάντα χρόνια για να κάνει ένα μεγάλο κρασί. Δεν ξέρουμε αν ήταν τυχαίο (και πιστεύουμε πως το Dominus είναι μεγάλο από το 1990 και μετά), αλλά το Dominus 2012 χαιρετίστηκε ως ένα από τα πιο συγκλονιστικά κρασιά που έχει βγάλει ποτέ η Napa. Όμως, το 2012 το Dominus απέκτησε και ένα αδερφάκι: τον Οδυσσέα / Ulysses. Το αμπελοτόπι που μας δίνει το Ulysses αγοράστηκε το 2008, στο Oakville, και είναι τμήμα του ιστορικού ράντζου του Charles Hopper – πιθανώς του πρώτου αμπελώνα της Napa που αναγνωρίστηκε ως συγκλονιστικής ποιότητας και έγινε το Μήλο της Έριδας για πολλούς οινοποιούς. Δεν γνωρίζουμε αν ο Christian έδωσε χρονικό ορίζοντα για να πετύχει το μεγαλείο στο Ulysses. Αλλά είναι σίγουρο ότι δεν θα χρειαστεί τριάντα χρόνια. Μάλλον δεν χρειάστηκε ούτε τρία…

  29) Ridge Monte Bello Cabernet Sauvignon

  Ο Michael Broadbent MW κάποτε είπε πως το Monte Bello είναι ίσως το σημαντικότερο Cabernet Sauvignon των Η.Π.Α. Και, αν δεν παράγεται στο Bordeaux, το πιο κοντινό κρασί στο στιλ Château Latour. Παρότι τα Zinfandel των Ridge είναι πολύ δημοφιλή, για πολλούς το Monte Bello ήταν το πρώτο ‘Grand Cru’ της Καλιφόρνιας και συνεχίζει να είναι ένα από τα καλύτερα αμπελοτόπια. Σε μια περιοχή που προσπαθεί να εντυπωσιάσει με πλούσια, εξωτικά κρασιά, με υψηλό αλκοόλ και έντονη παρουσία βαρελιού, το Monte Bello είναι μοναδικό στην κομψότητά του.

  30) Vega Sicilia Único

  Το Único είναι ένα από τα κορυφαία ερυθρά κρασιά του πλανήτη. Ελάχιστα ονόματα σε όλον τον κόσμο – ίσως να μην ξεπερνούν τα δάχτυλα των δύο χεριών – μάς έχουν δώσει τα τελευταία πενήντα χρόνια περισσότερα και συγκλονιστικότερα κρασιά. Από την άλλη, όπως είπε και ο μεγάλος Jasper Morris MW: “Στην περίπτωση πολλών ονομαστών κρασιών, μια φιάλη πάνω στο τραπέζι σου μπορεί να δηλώνει απλά το ότι έχεις χρήματα ή ότι διαβάζεις τους οινοκριτικούς που διαβάζουν όλοι. Μία φιάλη Único , όμως, εμπεριέχει μιαν αύρα αριστοκρατίας, παράδοσης και έμφασης στις πραγματικές αξίες της οινικής ποιότητας”…

  31) Casanova di Neri Brunello Di Montalcino Cerretalto

  Το Cerretalto είναι το καλύτερο Brunello di Montalcino του Casanova di Neri και είναι, συνεπώς, εύκολο να καταλάβουμε ότι έχουμε ένα κρασί που μπαίνει περπατώντας στο top πέντε της ονομασίας προέλευσης, Cerretalto είναι το όνομα του καλύτερου αμπελοτεμαχίου, φυτευμένο το 1970. Απλά, κάτι που είναι ενδεικτικό της φροντίδας των Neri στην παραγωγή αυτού του κρασιού, είναι ότι το κρασί Cerretalto δεν παράγεται κάθε χρόνο, αλλά μόνον σε κορυφαίες εσοδείες.

  32) Quintarelli Giuseppe Amarone della Valpolicella Classico

  Το κρασί αυτό, που δεν γίνεται παρά μόνον τις πολύ καλές χρονιές, ξεκινά από την πολύ προσεκτική διαλογή σταφυλιών στο αμπέλι. Τα καλύτερα τσαμπιά απλώνονται σε τελάρα, σε σκοτεινό δωμάτιο, για να αποξηραθούν. Από τα μέσα Νοεμβρίου αρχίζει να εμφανίζεται η ευγενής σήψη στα ήδη σταφιδιασμένα σταφύλια, η οποία φτάνει στο απόγειό της τέλος Ιανουαρίου. Τότε, τα σταφύλια μπαίνουν στον οινοποιητή και αρχίζει η εκχύλισή τους. Περίπου 20 μέρες μετά, ξεκινά και η αλκοολική ζύμωση, που κρατά πάνω από 45 ημέρες. Και τότε το κρασί μπαίνει σε παλιά βαρέλια, για να περάσει εκεί τα επόμενα επτά χρόνια της ζωής του – μιας ζωής που θα διαρκέσει πολλές δεκαετίες, αν όχι αιώνια. Ένα μοναδικό ξηρό κρασί. Το Amarone είναι το έπος του Quintarelli. Ίσως να συμβαίνει και το αντίθετο.

  33) Jim Barry The Armagh

  Το όνομα Armagh οφείλεται στους Ιρλανδούς αποίκους που έφθασαν εδώ το 1879 και έδωσαν στον εύφορο λόφο το όνομα της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Αυτό το πυκνό, πορφυρό κρασί είναι ένα κομψό και αριστοκρατικό καλειδοσκόπιο αρωμάτων. Πλούσιο φρούτο (μούρο, βατόμουρο) σε ένα πολύπλοκο φόντο από μέντα, ευκάλυπτο, ζαχαρωτό λουκούμι και κανέλα. Ένα κρασί φτιαγμένο παραδοσιακά σύμφωνα με την φιλοσοφία του Jim Berry για να καταναλωθεί άμεσα, ενώ με μακρόχρονη παραμονή στο κελάρι θα αποκαλύψει όλο το δυναμικό του.

  34) Ceretto Barolo Bricco Rocche

  Όπως και στο Barbaresco, έτσι και στο Barolo οι Ceretto αφιέρωσαν ένα ολόκληρο οινοποιείο στα αμπελοτοπία του Bricco Rocche, μια από τις κορυφαίες και φημισμένεςπλαγιές ολ’οκληρης της περιοχής. Το μυθικό Bricco Rocche είναι ένα από τα καλύτερα ερυθρά κρασιά που μπορείτε να αγοράσετε (και μάλιστα σε καλή τιμή, αν συγκρίνετε τι ζητάνε οι ανταγωνιστές του). Συγκλονιστικά αρώματα, φινέτσα τανινών εκτός πραγματικότητας και πολυπλοκότητα που ξαναγράφει τον ορισμό της λέξης στον Μπαμπινιώτη. Κρατήστε το για 15 χρόνια και βάλτε – και βάλτε.

  35) Opus One

  Το Opus One προσφέρει μια αρμονικά αρωματική ισορροπία απλο πλούσια σκούρα φρούτα, στελέχη από τριαντάφυλλα και γήινο δασικό δάπεδο. Η ζουμερή είσοδος προσφέρει μια στρογγυλή, μεταξένια αίσθηση στο στόμα με αρκετή οξύτητα για να συμπληρώσει τη σατέν υφή. Αυτό το σαγηνευτικό κρασί εμφανίζει γεύσεις από το μαύρο cassis, μαύρο κεράσι και μια υπόδειξη σκόνης κακάο. Οι λεπτόκοκκοι, βελούδινο τανίνες εξελίσσονται σε ένα μακρύ, ελαστικό φινίρισμα. Ένα εξαιρετικό κρασί που αξίζει την ηλικία, θα ευχαριστήσει τώρα και για πολλά ακόμη χρόνια.

  36) Ornellaia

  Η επιθυμία να καλλιεργήσει τις εξαιρετικές ιδιότητες του Estate έχει διαμορφώσει τη φιλοσοφία της Ornellaia από την αρχή. Το Ornellaia είναι ένα cuvée των Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc & Petit Verdot και η πιστή έκφραση  μοναδικού terroir που αναπτύχθηκε σε αρμονία με τη φύση.

  37) Solaia

  Το ηλιόλουστο μέρος της πλαγιάς του Tignanello είναι το σπίτι του αμπελώνα Solaia. Τα καλύτερα σταφύλια από τον καλύτερο αμπελώνα. Όλα τα υπόλοιπα είναι πάθος, η απόλυτη φροντίδα και έρευνα. Αυτά είναι τα μυστικά της Solaia μαζί με τα καλύτερα σταφύλια Cabernet Sauvignon, Franc Cabernet και Sangiovese από το ομώνυμο αμπελώνα του.

  38) Tignanello

  Το Tignanello ήταν το πρώτο Sangiovese που γήρανσε σε barriques, το πρώτο σύγχρονο κόκκινο κρασί αναμεμειγμένο με μη παραδοσιακές ποικιλίες (συγκεκριμένα Cabernet) και ένα από τα πρώτα κόκκινα κρασιά στην περιοχή Chianti Classico που δεν χρησιμοποιούσαν λευκά σταφύλια. Το Tignanello είναι ορόσημα. Παράγεται με μια επιλογή από Sangiovese, Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc.

  39) Sassicaia

  Το Sassicaia ένα από τα αυθεντικά κρασιά Super Tuscan, αποτελείται από Cabernet Sauvignon με μια μικρή ποσότητα Cabernet Franc. Είναι γνωστή για την απαλή υφή, την κομψότητα και το άρωμά της. Τα σταφύλια που πηγαίνουν στη Sassicaia συλλέγονται λίγο πριν φτάσουν σε πλήρη ωριμότητα, γεγονός που συμβάλλει στη φινέτσα και το άρωμα καθώς και σε χαμηλότερα επίπεδα αλκοόλ. Μετά από ζύμωση δύο εβδομάδων σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα, το κρασί ωριμάζει για περίπου 24 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια (περίπου το 20% των οποίων είναι καινούργια).

  40) Château de Beaucastel Chateauneuf-du-Pape

  Ένα «Μεγάλο» ερυθρό, κρασί από «Μεγαλύτερο οίκο» της μεγάλης περιοχής της Ροδανού. Ιδιαίτερο, σχεδόν μαύρο χρώμα. Μύτη κομψή και «Δυνατή», με κόκκινα φρούτα, βατόμουρα, μπαχαρικά και λεβάντα. Κομψό πλούσιο και στρογγυλεμένο στόμα, με κεράσια και αποξηραμένα φρούτα. Εξαιρετική οξύτητα. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα κρασιά της Γαλλίας για την κομψότητα, την ισορροπία και την άψογη ωρίμανσή του. Το Mourvedre και Syrah ζυμώνονται σε ξύλινες δεξαμενές ενώ οι υπόλοιπες ποικιλίες σε τσιμεντένιες δεξαμενές μετά την ανάμειξη όλων των ποικιλιών, ωρίμανση για 1 χρόνο σε μεγάλα βαρέλια (Fonre).

  41) Olivier Leflaive Batard Montrachet Grand Cru

  Η οικογένεια Leflaive, έχει τις ρίζες της στο Puligny Montrachet από το 1717. Το 1984 ο Olivier Leflaive ξεκίνησε τη δική του εταιρεία. Το 1988, προσλαμβάνει τον ταλαντούχο οινοποιό Franck Grux, ο οποίος εξακολουθεί να κατέχει αυτό το ρόλο έως σήμερα. Η επιτυχία ήρθε γρήγορα αφού τα κρασιά του οίκου Leflaive, χαρακτηρίστηκαν ως το σήμα κατατεθέν της κομψότητας! Ο οίκος σήμερα κατέχει 35 εκτάρια γης που καλύπτουν μερικές από τις πιο εκλεκτές ονομασίες της Βουργουνδίας, συμπεριλαμβανομένων Puligny Montrachet, Meursault, Chassagne Montrachet και Batard Montrachet. Τα κρασιά του γίνονται με τις παραδοσιακές μεθόδους των Cru της Βουργουνδίας, με αποτέλεσμα να διακρίνονται για την φινέτσα, την κομψότητα και την πολυπλοκότητά τους.

  42) Biondi Santi, Brunello di Montalcino

  Το Brunello di Montalcino, ένα από τα πιο φημισμένα κρασιά της Ιταλίας και είναι συνώνυμο με την οικογένεια Biondi Santi. Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά του κρασιού που ονομάζεται Brunello ήταν το 1869, όταν ο Clemente Santi κέρδισε τα δύο πρώτα μετάλλια, στη γεωργική έκθεση του Montepulciano για το κρασί “Vino Rosso scetto (Brunello) del 1865”. Ο εγγονός του Clemente, ο Ferruccio Santi κληρονόμησε τα κτήματα και το πάθος της οινοποίησης. Μέχρι τα τέλη του 1960, η παραγωγή της ποικιλίας Brunello ήταν πολύ περιορισμένη και καταναλώνονταν σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Ιταλία. Το 1969, ο πρόεδρος της Ιταλίας Giuseppe Saragat σε επίσημο δείπνο στην ιταλική πρεσβεία, στο Λονδίνο, προσφέρει Biondi Santi Brunello 1955, στην Βασίλισσα Ελισάβετ και σε άλλους αξιωματούχους. Το κρασί ήταν μια μεγάλη επιτυχία και το συγκεκριμένο γεγονός επέφερε άρθρα σχετικά με το Brunello του Biondi Santi στις αγγλικές εφημερίδες της εποχής.

  43) Clos Apalta, Casa Lapostolle

  Το ποτήρι Clos Apalta ανοίγει τις πόρτες σε ένα όνειρο. Απλώς υποχωρήστε στον εαυτό σας και ακούστε τι έχει να σας προσφέρει. Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει ένα είδος ποίησης στα χρώματά του, όπως ένα ιριδίζον φόρεμα λουλακί με αντανακλάσεις καρμίνης στις πτυχές του, στη συνέχεια η υφή, απαλό καλοκαιρινό βράδυ, και τέλος, το μπουκέτο του, ένας καταρράκτης αρωμάτων, μαύρο κεράσι, βατόμουρο, δέρμα, μπαχαρικά, μόκα και κακάο…Πάρτε μια βαθιά αναπνοή και αφήστε τη μυρωδιά να στείλει να τρέμει κάτω από την σπονδυλική σας στήλη. Τότε, αφήστε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από την εκλεπτυσμένη κομψότητα των ταινιών του. Με αυτόν τον τρόπο, αργά, ο Clos Apalta σας λέει την ιστορία του, το terroir του, τις ποικιλίες του και την εκπαίδευσή του.

  44) Château Pétrus

  Είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος ότι μόλις πριν από 50 χρόνια, ελάχιστοι φίλοι των κρασιών του Bordeaux θα είχαν έστω και ακούσει το Pétrus. Το Pétrus περίμενε τον Jean Pierre Moueix (τον πατέρα του Christian), ο οποίος αναγνώρισε το δυναμικό του και επένδυσε πολλά χρήματα και ακόμα πιο πολλές εργατοώρες. Για να καταλάβει κάποιος τη δουλειά που γίνεται, πρέπει να παρακολουθήσει τους εργάτες να δουλεύουν στο αμπέλι – ο όρος που χρησιμοποιούν είναι το manicure για το αμπέλι. Πολλά έχουν γραφτεί για το μύθο του Pétrus. Εμείς θα μεταφέρουμε μόνο κάτι από τον Hugh Johnson: Merlot solo in excelsis…

  45) Château Angélus 1er Grand Cru Classé A

  Οι Μπορντωλέζοι δεν είναι γνωστοί ούτε για την ευκαμψία τους ούτε για το γοργόν των αποφάσεών τους. Γι’ αυτούς τους λόγους, αποκτά άλλο νόημα και σημασία το ότι το Angélus πρόσφατα ανέβηκε κατάταξη και είναι πια ένα από τα τέσσερα premiers grands crus classés A στο Saint-Émilion. Η αλλαγή ήταν εκατό τοις εκατό δικαιολογημένη, αφού το Angélus είναι «η γενναιοδωρία εμφιαλωμένη», όπως είπε ο Michael Broadbend MW.

  46) Château Pavie 1er Grand Cru Classé A

  Το Pavie, μαζί με το Angélus, πρόσφατα ανέβηκε κατάταξη και είναι πια ένα από τα τέσσερα Premier Grand Cru Classé A στο Saint-Émilion, μαζί με το Cheval Blanc και το Ausone. Αν σας αρέσει η πυκνότητα, η δύναμη και ο εξωτικός χαρακτήρας φρούτου και θέλετε να ζήσετε την εμπειρία μιας φιάλης από ένα 1er GCC Saint-Émilion, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να στραφείτε εδώ.

   

  mykonosOnly
  × espa