Ψωνίστε online!

eshop
  • Κυρά Σαρακοστή: γνωρίστε το έθιμο και τη συνταγή του!

    Κυρά Σαρακοστή: γνωρίστε το έθιμο και τη συνταγή του!
    Εσείς γνωρίζετε την «Κυρά Σαρακοστή», ένα από τα πιο παλιά ελληνικά έθιμα που συνδέεται με την περίοδο πριν από την Ανάσταση;

    Η Κυρά Σαρακοστή φτιάχνεται είτε με χαρτί είτε με αλεύρι και νερό και ψήνεται για να σκληρύνει. Η φιγούρα είναι μια γυναικεία μορφή με σταυρωμένα χέρια, επειδή προσεύχεται. Επίσης, δεν έχει στόμα, επειδή αυτή την περίοδο νηστεύει.

    Η Κυρά Σαρακοστή χρησιμοποιείται ουσιαστικά σαν αυτοσχέδιο ημερολόγιο, για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα ως την Κυριακή του Πάσχα: κάθε πόδι συμβολίζει μία εβδομάδα! Στο τέλος κάθε εβδομάδας σπάζουμε ένα πόδι, μετρώντας αντίστροφα ως την Ανάσταση.

    Όπως λέει και το παιδικό ποίημα:

    Την Κυρά Σαρακοστή
    που ‘ναι έθιμο παλιό
    οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν
    με αλεύρι και νερό

    Για στολίδι της φορούσαν
    στο κεφάλι ένα σταυρό
    μα το στόμα της ξεχνούσαν
    γιατί νήστευε καιρό

    Και τις μέρες τις μετρούσαν
    με τα πόδια της τα επτά
    κόβαν’ ένα τη βδομάδα
    μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά

     

    Συνταγή

    Δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας Κυρά Σαρακοστή:

    Υλικά

    • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 200ml νερό
    • 200 γρ. αλάτι
    • Γαρίφαλα για τη διακόσμηση

    Εκτέλεση

    Πλάθουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να γίνουν μια ελαστική ζύμη. Αν στην πορεία δούμε ότι χρειάζεται περισσότερο νερό, το προσθέτουμε.

    Αλευρώνουμε τον πάγκο μας, ανοίγουμε το ζυμάρι και πλάθουμε την Κυρά Σαρακοστή μας. Φτιάχνουμε το σώμα της κόβοντας τη ζύμη στο κατάλληλο σχήμα και έπειτα δημιουργούμε την ποδιά, το σταυρό και το μαντήλι και τα κολλάμε πάνω στο σώμα της φιγούρας.

    Στολίζουμε με τα γαρίφαλα ή και άλλα μπαχαρικά, όπως π.χ. μαχλέπι.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 20-30 λεπτά.

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό το ζυμάρι δεν τρώγεται, παρά μόνο φτιάχνεται «για το καλό» και για την τήρηση του εθίμου! Περιέχει πολύ αλάτι, που είναι απαραίτητο για τη συντήρηση της Κυράς Σαρακοστής και τις 7 εβδομάδες.

    Καλή Σαρακοστή!

     

    mykonosOnly
    × espa