Ψωνίστε online!

eshop
 • Πλύσιμο λαχανικών: Πώς πρέπει να γίνεται;

  Πλύσιμο λαχανικών: Πώς πρέπει να γίνεται;
  Είναι γνωστό σε όλους μας, πως το σωστό πλύσιμο των νωπών λαχανικών και φρούτων είναι άκρως απαραίτητο! Εκτός από τους προφανείς λόγους –για την απομάκρυνση φυτοφαρμάκων, εντομοκτόνων, αλλά και της σκόνης και της βρωμιάς που υπάρχει πάνω σε αυτά– τα φύλλα και ο φλοιός τους φιλοξενούν διάφορα βακτήρια ή και έντομα.

  Ενας συνήθης τρόπος που κάνουμε αρκετοί είναι να μουλιάζουμε για αρκετή ώρα τα λαχανικά σε λεκάνη. Κι όμως, πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί καταστρεπτικός για την απώλεια ορισμένων συστατικών τους, όπως στην περίπτωση του μαρουλιού και του σπανακιού, ενώ παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος μικρόβια να πάνε σε σημεία που δεν υπήρχαν. Επομένως, το μούλιασμα δεν ενδείκνυται!

  Καταρχάς, προτού ασχοληθούμε με το πλύσιμο των λαχανικών, πρέπει να πλύνουμε τα χέρια μας πολύ καλά. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε νερό και σαπούνι και τα καθαρίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

  Έπειτα χρειάζεται πολύ καλό πλύσιμο με άφθονο νερό κάτω από τη βρύση. Καθώς ξεπλένουμε τα λαχανικά, με τα χέρια μας τα τρίβουμε απαλά. Με αυτό τον τρόπο και χρησιμοποιώντας απλώς νερό της βρύσης, μπορούμε να απομακρύνουμε πάνω από το 90% των βακτηρίων – ως και το 98%!

  Ωστόσο, αν ακόμα έχουμε κάποιες ανασφάλειες, μπορούμε έπειτα από την παραπάνω διαδικασία να μουλιάσουμε για λίγο τα λαχανικά μας μέσα σε μια λεκάνη με νερό και ξίδι. Προσοχή, όμως, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αρκετό ξίδι: μια αναλογία 3 νερό προς 1 ξίδι θεωρείται αποτελεσματική. Στην περίπτωση δε που, αντί για λεκάνη, αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε το νεροχύτη μας, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να είναι πεντακάθαρος, προτού τοποθετήσουμε τα λαχανικά. Επίσης, καλό είναι η θερμοκρασία του νερού να βρίσκεται όσο γίνεται πιο κοντά στη θερμοκρασία του λαχανικού ή πιο δροσερό – αλλά σε καμιά περίπτωση ζεστό, γιατί μπορεί να μαράνει τα λαχανικά. 5-10 λεπτά μέσα στο μείγμα αρκούν! Το όξινο περιβάλλον που δημιουργεί το ξίδι προστατεύει επιπλέον τα λαχανικά από ορισμένους μικροοργανισμούς – αν και όχι από όλους. Αφού τρίψουμε σχολαστικά το κάθε λαχανικό, το ξεπλένουμε καλά με άφθονο τρεχούμενο νερό.

  Επίσης, το αλατόνερο έχει αποδειχθεί πως απομακρύνει κάποια είδη φυτοφαρμάκων. Βάζουμε σε ένα καθαρό μπουκάλι ψεκασμού μία κουταλιά της σούπας αλάτι σε μισό φλιτζάνι νερού. Ανακινούμε καλά και ψεκάστε τα λαχανικά σας. Έπειτα τα τρίβουμε, ξεβγάζουμε με τρεχούμενο νερό και στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.

  Τέλος, για να είμαστε πιο σίγουροι, μπορούμε να αφαιρούμε τελείως τα εξωτερικά φύλλα από λαχανικά όπως το μαρούλι και το λάχανο.

  Χρήσιμο tip: καθαρίζουμε με μεγαλύτερη προσοχή γύρω από τα κοτσάνια των λαχανικών, όπου συνήθως συγκεντρώνονται τυχόν υπολείμματα από φυτοφάρμακα.

  Με λίγη προσοχή στο θέμα του πλυσίματος, θα είμαστε πιο σίγουροι για τη διατροφή μας!

   

  mykonosOnly
  × espa