• Βελουτέ σούπα μανιταριών με shiitake τσιπς

    Βελουτέ σούπα μανιταριών με shiitake τσιπς

    Υλικά

    • 1150ml ζωμό λαχανικών
    • 225 γρ. μανιτάρια πορτσίνι, αποξηραμένα
    • 450 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φέτες
    • 340 γρ. μανιτάρια σιτάκε, κομμένα σε φέτες
    • 100ml ελαιόλαδο
    • 90 γρ. πράσο σε ροδέλες, μόνο το λευκό μέρος
    • 90 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
    • 15 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
    • 15 γρ. αλεύρι μαλακό
    • 15ml σόγια σως
    • 15 γρ. πάστα μίσο
    • 240ml κρασί λευκό ξηρό
    • 6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
    • 2 φύλλα δάφνης
    • 2 φέτες ψωμί του τοστ σταρένιο, χωρίς κόρα και κομμένο σε μικρά καρέ
    • 15ml σπορέλαιο
    • 30 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένα
    • αλάτι
    • πιπέρι

    Διαδικασία

    Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα πορτσίνι στο ζωμό. Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε 45 ml ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το πράσο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη ροδίσουν για περίπου 8’. Προσθέτουμε τα μανιτάρια κρατώντας στην άκρη 100 γρ. από τα μανιτάρια σιτάκε και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους για περίπου 10’.

    Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί , προσθέτουμε το κρασί και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς, ξύνοντας με ξύλινη κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας, τη miso και ανακατεύουμε, προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών με τα μανιτάρια, τη δάφνη και το θυμάρι. Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 30’. Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι και προσθέτουμε το ψωμί του τοστ στη σούπα. Το αφήνουμε 30’’ και έπειτα το περνάμε στο μπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθεί εντελώς προσθέτοντας και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Περνάμε τη σούπα από σινουά και την επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

    Για τα τσιπς σιτάκε

    Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το σπορέλαιο και τα μανιτάρια και τα τοποθετούμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αφυδατωθούν και να ροδίσουν καλά. Τα μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα αλατίζουμε.

    Σερβίρουμε τη σούπα με ψιλοκομμένα τσάιβς, τα τσιπς και λίγο ελαιόλαδο.

    Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

    Πηγή: thinkdrops.gr

    ► Αναζητήστε τα μανιτάρια που θέλετε στα Flora Super Markets, όπου σας περιμένει μια μεγάλη ποικιλία ειδών!
    mykonosOnly