Ψωνίστε online!

eshop
 • Ξεπάγωμα κρέατος: Πώς γίνεται σωστά και με ασφάλεια;

  Ξεπάγωμα κρέατος: Πώς γίνεται σωστά και με ασφάλεια;

  Πολλοί συνηθίζουμε να αφήνουμε το κρέας όλη τη νύχτα εκτός ψυγείου, για να ξεπαγώσει. Όμως, αυτή η τακτική είναι λανθασμένη και επικίνδυνη, καθώς οδηγεί σε ταχεία ανάπτυξη των μικροοργανισμών.

  Αντίθετα, επιλέξτε να αποψύξετε το κρέας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  1) Απόψυξη στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4°C (4,5°C για κοτόπουλο)

  Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος, γιατί η χαμηλή θερμοκρασία δεν επιτρέπει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο του κρέατος, η απόψυξη μπορεί να διαρκέσει από 15 έως 24 ώρες. Μετά την απόψυξη, το κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 2 έως 3 ημέρες, ενώ αν πρόκειται για κιμά ή κοτόπουλο ο χρόνος είναι 1 με 2 ημέρες.

  2) Απόψυξη με κρύο νερό

  Το προϊόν πρέπει να παραμένει στη συσκευασία του –αν είναι αναγκαίο, το τοποθετούμε εμείς σε σακούλα τροφίμων σακουλάκι που κλείνουμε καλά– και να καλύπτεται από το νερό. Βυθίζουμε το κρέας σε κρύο νερό, που πρέπει να αλλάζουμε κάθε μισή ώρα. Ο χρόνος αποψύξεως είναι για μικρά κομμάτια περίπου 1 ώρα και για τα μεγαλύτερα 2-3 ώρες.

  3) Απόψυξη με μικροκύματα

  Αυτός είναι ο ταχύτερος τρόπος αποψύξεως του κρέατος, καθώς ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Έχετε υπόψη σας, πως τα μικρότερα κομμάτια θα ξεπαγώσουν πιο ομοιόμορφα σε σχέση με μεγαλύτερα κομμάτια. Το κρέας σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μαγειρεύεται αμέσως, καθώς η θερμοκρασία έχει ανέβει αρκετά σε μερικά σημεία και υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτυχθούν βακτήρια. Αν το κρέας δεν ξεπαγώσει καλά, χρειάζεται επιπλέον μαγείρεμα και το κέντρο του κομματιού να φθάσει τουλάχιστον τους 71-75°C.

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τοποθετούμε ξανά στην κατάψυξη τρόφιμα που έχουν υποστεί απόψυξη!

   

  mykonosOnly
  × espa