• Σουσάμι και Νηστεία

    Σουσάμι και Νηστεία

    Το σουσάμι και τα προϊόντα του είναι τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, γι’ αυτό και αποτελεί εξαιρετική επιλογή σε περιόδους νηστείας

    Το σουσάμι ενισχύει τον οργανισμό με φυτικά λίπη, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Πιο συγκεκριμένα:

    • Είναι πλούσιο σε φυτικά λίπη (πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά), ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη.
    • Ο σπόρος του σουσαμιού αποτελείται κατά 20% από αμινοξέα υψηλής βιολογικής αξίας. Όταν συνδυαστεί η κατανάλωσή του με όσπρια ή ξηρούς καρπούς, η βιολογική αξία της συνολικής πρωτεΐνης αυξάνεται κατακόρυφα, πλησιάζοντας τη βιολογική αξία ζωικών πρωτεϊνών. Ακόμη, αυξάνεται η ικανότητα απορρόφησής της από τον οργανισμό μας.
    • Περιέχει 15-20% υδατάνθρακες.
    • Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών, όπως Β1, Β2, νιασίνη και βιταμίνη Ε. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β ενισχύουν το νευρικό σύστημα και τη νοητική λειτουργία, ενώ η βιταμίνη Ε είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση.
    • Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και σίδηρο, κάτι που το καθιστά ιδιαίτερα ωφέλιμο για όσους νηστεύουν. Επίσης, περιέχει φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο, αλλά και σελήνιο, στο οποίο αποδίδεται σημαντική αντιοξειδωτική δράση.
    • Περιέχει τις ουσίες λιγνάνες (σεσαμίνη, σεσαμινόλη, σεσαμολίνη κ.ά.). Οι λιγνάνες αποτελούν ομάδα φυσικών ενώσεων με αντιοξειδωτικές ή προ-αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

    Ταχίνι και Χαλβάς

    Ταχίνι - Σουσάμι και Νηστεία

    Το ταχίνι φτιάχνεται από πολτοποιημένο σουσάμι και είναι μια από τις υγιεινές και θρεπτικές επιλογές, για την περίοδο της νηστείας.

    Από το ταχίνι παρασκευάζεται ο χαλβάς, που καταναλώνεται ως κύρια τροφή ή ως επιδόρπιο. Ο χαλβάς προσφέρει ενέργεια, χάρη στο συνδυασμό των συστατικών του –σουσαμιού και σακχάρων–, ενώ όταν υπάρχει προσθήκη ξηρών καρπών ή όταν καταναλώνεται με όσπρια, προσφέρει τα μέγιστα!

    Πώς τα βάζουμε στη διατροφή μας;

    Αλείφουμε μια φέτα ψωμί ή μια φρυγανιά με ταχίνι, μόνο του ή με λίγο μέλι. Επίσης, μπορούμε να το ανακατέψουμε με γιαούρτι ή να το προσθέσουμε ως dressing σε σαλάτες, ανακατεύοντάς το με χυμό λεμονιού και μέλι. Ταχινόσουπα και ταχινόπιτα είναι δύο ακόμη επιλογές!

    Όσο για το σουσάμι, εύκολα μπορούμε να το συμπεριλάβουμε σε συνταγές μαγειρικής και στις σαλάτες μας.

    Καλή Σαρακοστή!

     

    You have Successfully Subscribed!